بلاک چین به زبان ساده
احتمالا اسم بیت کوین در چند وقت گذشته به گوشتان خورده باشد و حتی چیزهایی در موردش میدانید؛ بیت کوین موفقترین نمونه از میان صدها ارز رمزنگاری شده است که اصطلاحا در زبان عامیانه به آنهای ارزهای مجازی و یا حتی پول مجازی هم گفته میشود. اما چیزی که این روزها بیشتر از خود بیت کوین مورد توجه قرار گرفته و درهای جدیدی را به روی صنایع مختلف باز کرده است تکنولوژی بلاک چین (Block Chain) است که در زبان فراسی اصطلاحا به آن تکنولوژی زنجیره بلوک هم میگویند. تکنولوژی بلاک چین برای اولین بار به طور گسترده در بیت کوین مورد استفاده قرار گرفت.
بلاک چین به زبان ساده
اگر بخواهم تکنولوژی بلاک چین را به زبانی ساده تعریف کنم بهتر است با یک مثال ساده شروع کنم. وقتی شما پولی را در یک بانک سپردهگذاری میکنید، آنها اطلاعاتی را در مورد سپرده شما و حساب شما در یک پایگاه داده بزرگ ذخیره میکنند. بیت کوین هم کار مشابهی را برای حفظ اطلاعات حسابهای کاربران انجام میدهد، اما برخلاف یک بانک، در بیت کوین با توجه به ماهیتی که دارد نمیتوان به یک قدرت مرکزی که پایگاه داده را برای کاربران مدیریت و ذخیره کند، اعتماد کرد.
بیت کوین این مشکلات را با تقسیم کردن پایگاه داده به مجموعههای کوچکی که «بلاکها» نامیده میشوند حل کرده است. هر بلاک یک جور برچسب (Label) است که آن را به بلاک قبلی پیوند میدهد به ترتیبی که هر کسی میتواند تمام پایگاه داده را که از این قسمتهای مجزا تشکیل شده گردآوری کند؛ به عبارتی هر کسی که از بیت کوین استفاده میکند، یک نسخه از کل پایگاه داده را که زنجیره بلوک نامیده میشود ذخیره میکند و این مجموعههای بسیار کوچک را بین هم ردوبدل میکنند. زنجیره بلوکی میان تمام کاربران بیت کوین به اشتراک گذاشته شده است و برای بررسی مقادیر آدرسهای بیت کوین و جلوگیری از پرداخت دوگانه و سایر خرابکاریها است.
بیشتر بخوانید: آیا امواج وای فای واقعا برای انسان مضر است؟
بلاک چین چگونه کار میکند؟
حالا که حرف از پتانسیل بالای استفاده از تکنولوژی بلاک چین در حوزههای مختلف شدبگذاری نگاهی هم داشته باشیم به چگونگی کارکرد آن.
هر تراکنش یک کد هش (Hash) 64کاراکتری تولید میکند. این کد با کد هش قبلی ترکیب میشود تا یک بلاک جدید ایجاد کند. هر بلاک با استفاده از بلاکهای جدید، یک ترتیب خطی، زمانی و رشته کاراکترهای یکبارمصرف تولید میشود. به همین دلیل دستکاری و ایجاد اطلاعات نادرست و غیرقابل ردیابی، تقریباً غیرممکن است.
در حال حاضر سامانههای اداری و بانکها در معرض جرائم سایبری قرار دارند؛ اما بلاک چین میتواند جلوی همهی آنها را بگیرد. بلاک چین میتواند با استفاده از جایگزین کردن پردازشهای موجود پیچیده، تمام تراکنشهای انجام شده را ضبط و نگهداری کند.
دیو ریسیزین (Dave Hryciszyn) مدیر بخش فناوری و راهبردهای شرکت انگلیسی هدلاندن (HeadLondon) میگوید: «بلاک چین پایگاه دادهای است که محیط امن یکپارچهای را در محیطهای ناامن ایجاد میکند. به این معنا که تمام اطلاعات معاملات انجام شده در هر صنعتی را ذخیره میکند. میتوان از این فناوری در زمینههای مالی، حسابرسی، پزشکی و صنعتی نیز استفاده کرد.»
موارد استفادهی تکنولوژی بلاک چین
بیشتر شهرت بلاک چین تا این لحظه، استفاده از آن بهعنوان سامانهای برای رمزنگاری معاملات پول اینترنتی یا همان بیت کوین (Bitcoin) است. از بیت کوین برای تبادلات بینالمللی استفاده میشود که هزینهی کمتری نسبت به فرایندهای تبدیل ارز به یکدیگر دارد. روزانه، میلیاردها دلار در قالب بیت کوین جابهجا میشود.
اما علاوه بر آن از فناوری بلاک چین میتوان در زیرساختهای مالی موجود مانند سهام، اوراق قرضه و زمینههای بسیار دیگری استفاده کرد. استفاده از این فناوری و جایگزینی آن با فناوریهای امروزی، میتواند روی سرعت دسترسی به اینترنت نیز تأثیر بگذارد.
در حقیقت Blockchain همان پلتفرمی است که بیت کوین را پدید آورده. بیت کوین در واقع روی فناوری Blockchain سوار شده. بلاک چین یک بستر توزیع تراکنش است که در آن هر تراکنش به دیگر تراکنش های اطراف آن از طریق رمزگذاری متصل است.
برای هک کردن آن، شما باید تمام تراکنش های وابسته به آن و تمام تراکنش های رونوشت شده را هک کنید (که در حقیقت یعنی غیر ممکن است).
اگر همه این گفته ها عجیب و غریب به نظر می رسند، بگذارید این طور بگوییم که بلاک چین دارایی های دیجیتالی شما را زیر نظر دارد تا فقط از طریق احراز هویت شناسایی شوند و کسی بدون اجازه نتواند کپی هایی از آن تهیه کند.
چنین موضوعی سبب می شود که برای واحد پول چندان ارزشمند نباشد اما از طریق آن می توان بسیاری از مسائل دیجیتالی را حفاظت کرد. برای مثال، در آینده سند خانه شما دیگر یک برگه کاغذ نیست و یا کسی نمی تواند یک خانه را به چند نفر بفروشد و یا حتی رای گیری ها از این طریق کاملا بدون خطا انجام می شوند.